När man bör hyra smoking i Stockholm
Behöver du hyra smoking i Stockholm? Det kan man behöva vid ett festligare tillfälle, som till exempel ett bröllop då klädkoden på den skrivna inbjudan har uteblivit. Visste du att om man på inbjudan inte skriver ut någon klädkod alls, och inte har skrivit till exempel "klädsel: kavaj" – då gäller det att alltid bära frack eller smoking? Och står det "klädsel: festdräkt" då är det definitivt frack som gäller. Så säger etikettsreglerna.
Får man en skriftlig inbjudan till en sådan fest, bör man alltid bära det som skrivs i inbjudan. Antagligen vill inbjudaren att det ska bli en riktig fest, med alla etikettsregler, och som bekant är det alltid den som bjuder in, som bestämmer hur festen ska vara och önskar (vänligt men bestämt) hur gästerna ska klä sig; alltså, man tillmötesgår alltid inbjudarens och festvärdens önskemål, om man vill gå på festen förstås.
Köpa smoking ganska kostsamt
Det är ju kanske inte så ofta som man får en så specifik inbjudan. Allt beror på, i vilka sammanhang som man brukar umgås. Har man en sådan umgängeskrets, som kanske ofta bjuder in till dylika fester, kan man skaffa sig en garderob med diverse frackar, smokingar och kostymer. Med sådana kläder bör man även skaffa sig en och annan vana vid etikettsregler. Med sådana kläder och fester brukar man vilja hålla på etiketterna.
Här ger vi några bra tips på vett och etikett:
Besätta en taffel – man sätter sig vid middagsbordet först när värden eller värdinnan ger tecken till detta (oftast genom att hälsa alla välkomna och be alla sätta sig). Ens bordsdam sätter sig till höger om sin bordskavaljer. Den damen ignorerar man inte, vad man än tycker om henne. Istället för man ett lågmält samtal med henne under hela middagen. Först efter middagen kan man mingla med de andra gästerna. Den som sitter till höger om värdinnan, eller värden är hedersgäst. Man sätter inte igång med att äta och dricka förrän värdinnan, eller värden har utbringat en välkomstskål för alla.
När man skålar – när värdinnan eller värden utbringar en skål, skålar man först med den till höger, sedan med den man har till vänster och sedan med värdinnan eller värden och tittar alla i ögonen innan man dricker ur glaset, sedan höjer man glaset en gång till innan man sätter ner glaset.
När man äter – man börjar inte äta förrän värdinnan, eller värden säger "varsågoda". Om man sitter vid ett mindre bord, börjar man inte äta förrän alla har fått sin mat. Det är ofta bra om förrätten är kall om man ska vänta på alla. Vid varmrätten brukar man heller inte börja äta förrän alla har fått sin mat. Man börjar alltid med besticken som ligger ytterst bredvid faten och man börjar med glasen till vänster och går sedan från vänster till höger när man dricker ur de olika glasen, förutom det lilla glaset som är till för vatten. Man smackar heller inte när man äter och pratar inte med mat i munnen, man petar heller inte tänderna medan man äter och är man sugen på en snus, så väntar man tills efter maten och alla har stigit upp från bordet. Servetten lägger man i knät medan man äter och man sätter aldrig armbågarna på bordet, det får man göra först vid efterrätten. Besticken lägger man tjugo i fem, medan man ännu äter, medan man lägger dem kvart över fyra, när man har ätit klart.
Följer du dessa etikettsregler, bör du klara av att äta middag som en städad och välklädd man.
Andra inlägg
- Båtkapell för alla väder och stilar i Stockholm
- Förlovningsringar för att fira kärleken
- Få tillbaka ungdomlig lyster och släta ut huden utan behov av kirurgi
- Svårt att hitta rätt sorts städfirma
- Vårdnadstvist - Hur du kan lösa tvisten om vårdnad om ditt barn
- Viktig HLR-utbildning i Stockholm
- Yoga för en gladare kropp i Göteborg
- Är det dags att skaffa läsglasögon?
- Cateringfirma för mindre sällskap – slå dina vänner med häpnad
- Hitta billiga cyklar i Stockholm